Tekenen van cocaïnegebruik

Omdat cocaïne een stimulerend middel is, verhoogt het de energie, alertheid, hartslag, bloeddruk en ademhaling. Na het snuiven, roken of injecteren van het medicijn kan iemand zich zelfverzekerder en spraakzamer voelen dan normaal.

Herhaald gebruik van cocaïne kan gemakkelijk leiden tot een cocaïneverslaving. Een persoon die coke verslaafd is zal gewoonlijk tekenen en symptomen van cocaïnegebruik vertonen. De symptomen kunnen ongewoon gedrag en een reeks fysieke problemen omvatten.

De euforische stroom van plezier en energie die een persoon van cocaïne krijgt, duurt niet lang. De high van het snuiven van de drug verdwijnt na een uur of zo – en de rush van een slok crack-cocaïne vervaagt binnen vijf tot tien minuten.

Naarmate de cocaïne minder wordt, kan euforie plaats maken voor angst, opwinding en depressie. Rusteloosheid, slapeloosheid en vermoeidheid zijn ook typerend voor een cocaïne crash of comedown symptomen. Sommige mensen kunnen zich paranoïde voelen en ernaar handelen.

Tekenen van cocaïne misbruik en -verslaving

Geheimzinnig gedrag kan een rode vlag zijn voor een probleem met middelenmisbruik, en mensen met een cocaïneverslaving zullen vaak proberen hun drugsgebruik te verbergen. Naarmate hun verslaving groeit, begint hun leven om de drug te draaien. Ze zullen vaak mensen en activiteiten verwaarlozen die ooit belangrijk voor hen waren.

Andere tekenen en symptomen van cocaïneverslaving zijn onder meer:

  • Obsessieve gedachten over cocaïne
  • Onvermogen om te stoppen met het gebruik van het medicijn
  • Financiële problemen (geld lenen of stelen om cocaïne te kopen)
  • Relatieproblemen
  • Verslechtering in fysieke verschijning
  • Risicovol gedrag

Mensen die regelmatig cocaïne gebruiken, kunnen een fysieke tolerantie voor de drug ontwikkelen. Wanneer dit gebeurt, hebben ze grotere hoeveelheden nodig om dezelfde gewenste effecten te bereiken. Ze hebben ook meer kans op lichamelijke ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met het gebruik van cocaïne.

 

Verslaving kan een persoon besluipen, wees daarom altijd op uw hoede bij het gebruik van medicijnen of drugs en schakel hulp in wanneer dat nodig is. Ga naar Connection SGGZ voor meer informatie.