Train je emotieregulatie!

Als het gaat om het beheersen van onze emoties, denken we vaak dat we ze moeten proberen op te kroppen en onder controle te houden. Maar onderzoek suggereert dat deze aanpak meer kwaad dan goed doet. In plaats daarvan zouden we onze emoties moeten trainen zoals we elke andere vaardigheid zouden trainen. Net zoals we ons lichaam regelmatig trainen om lichamelijk fit te blijven, moeten we onze emotionele spieren trainen om emotioneel fit te blijven.

Training van emotieregulatie

Een manier om dit te doen is door middel van emotieregulatie en de training daarvan, ofwel emotieregulatietraining (ERT). Dit soort training kan ons helpen ons meer bewust te worden van onze emoties, ze beter te beheersen en minder snel door ze beheerst te worden.

Mindfullness

Er zijn veel verschillende technieken die gebruikt kunnen worden voor ERT, maar een van de meest effectieve is mindfulness meditatie. Dit houdt in dat je je aandacht richt op het huidige moment en je gedachten en emoties observeert zonder oordeel. Mindfulness meditatie is een effectieve manier gebleken om je emotionele spieren te trainen. Uit een recente studie bleek dat mensen die acht weken mindfulnesstraining ondergingen een betere emotieregulatie hadden dan degenen die dat niet deden.

Als je geïnteresseerd bent in het proberen van ERT, zijn er veel services beschikbaar die je online kunt vinden, op websites zoals bijvoorbeeld www.emotieexpertisecentrum.nl. En als je andere ERT-technieken wilt verkennen, zijn er genoeg boeken en artikelen die houvast kunnen bieden.

Probeer je emoties dus niet op te kroppen – train ze in plaats daarvan!